Διαγωνισμός "Κερδίστε προσκλήσεις για προβολές του αφιερώματος στο Φεντερίκο Φελίνι"

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη, το οποίο περιλαμβάνει τα κλασικά αριστουργήματά του αλλά και τα λιγότερο γνωστά πρώτα φιλμ του. Μπείτε στην κλήρωση και εξασφαλίστε τη θέση σας σε επιλεγμένες προβολές του αφιερώματος.

Εκεί όπου συναντιούνται η ανεξάντλητη φαντασία, η ποιητική μαγεία και τα ανθρώπινα πάθη, γεννιέται το σινεμά του Φεντερίκο Φελίνι, του αξεπέραστου Ιταλού σκηνοθέτη, που σκαρφίστηκε μερικές από τις ταινίες-ορόσημα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Κατά έναν τρόπο, το αφιέρωμα προς τιμήν του, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τις 11 έως τις 19/10, έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Αφού, μέσα στο κλίμα της πανδημικής αβεβαιότητας στο οποίο λειτουργούν οι σκοτεινές αίθουσες, δίνεται η τέλεια ευκαιρία να θυμηθούμε πόσο λυτρωτική μπορεί να γίνει η κινούμενη εικόνα στη μεγάλη οθόνη.

Για να απολαύσετε και εσείς την ομορφιά του φελινικού σινεμά, ο «α» εξασφάλισε για τους αναγνώστες του διπλές προσκλήσεις για δύο επιλεγμένες προβολές του αφιερώματος.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής:
«Οι Βιτελόνοι» (1953) - Παρασκευή 15/10 (19.45)
Η πρώτη ώριμη φελινική δημιουργία εμπνέεται από τα νεανικά χρόνια του σκηνοθέτη στο Ρίμινι και αφηγείται την «κρίση ενηλικίωσης» πέντε βιτελόνι («παχιά μοσχάρια» στην τοπική διάλεκτο). Αργόσχολων νεαρών της επαρχίας που ζουν μια παρατεταμένη εφηβεία εις βάρος των οικογενειών τους και ξαφνικά καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Μια συγκινητική και μοντέρνα, στην εποχή της, καταγραφή της ζωής στην επαρχιακή Ιταλία του μεσοπολέμου, που άνοιξε το δρόμο της διεθνούς καταξίωσης για τον διάσημο σκηνοθέτη, αποσπώντας το Αργυρό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας και μια οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου.

«Τα Φώτα του Βαριετέ» (1905) - Τρίτη 19/10 (22.00)
Ένας άθλιος, περιοδεύων θίασος ποικιλιών, σώζεται από την όμορφη Λιλιάνα, που ονειρεύεται να λάμψει στο βαριετέ. Ο θιασάρχης, ο ερωτύλος, μεσήλικας Κέκκο, που εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα και τις οικονομίες της πονόψυχης ερωμένης του, Μελίνα Αμούρ, ερωτεύεται τη νεοφερμένη στην ομάδα, που παγιδεύεται στη δίνη της ζήλειας και διαλύεται. Από τις στάχτες της μια πολυπολιτισμική γεννιέται. Όμως στις πρόβες το μεγάλο αστέρι της, η Λιλιάνα, εγκαταλείπει τον Κέκκο για τα λαμπερά φώτα των σκηνών της μεγαλούπολης.Για να κερδίσετε μία (1) από τις δέκα (10) διπλές προσκλήσεις για τις επιλεγμένες προβολές του αφιερώματος στο Φεντερίκο Φελίνι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, 2103609695) συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα. Ο διαγωνισμός λήγει την Πέμπτη 14/10 (12 μ.) και τα ονόματα θα ανακοινωθούν λίγο μετά το τέλος του στο athinorama.gr

Οι τυχεροί που κερδίζουν από μία διπλή πρόσκληση για τις επιλεγμένες προβολές του αφιερώματος στο Φεντερίκο Φελίνι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, 2103609695) είναι οι:

Για το «Οι Βιτελόνοι» (1953) - Παρασκευή 15/10 (19.45)
KALCHER KATERINA
PANOUSI LILY
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Για το «Τα Φώτα του Βαριετέ» (1905) - Τρίτη 19/10 (22.00)
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΦΑΝΗΣ
ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΟΤΣΟΒΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΠΟΥΣΙΛΚΟΒΑ ΟΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι νικητές του διαγωνισμού θα πρέπει να προσέλθουν στον κινηματογράφο μισή ώρα πριν την έναρξη της προβολής, έχοντας μαζί τους ταυτότητα. Τα ονόματά τους θα υπάρχουν στο ταμείο του κινηματογράφου.