Διαγωνισμός "Κερδίστε προσκλήσεις για προβολή του CineDoc"

Για 13η σερί χρονιά η ομάδα του CineDoc ανάβει τους προβολείς της και παρουσιάζει σπουδαία και επίκαιρα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Μπείτε στην κλήρωση και διεκδικείστε τη θέση σας για την επόμενη προβολή.

Σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Μέγα-Πυρκαγιές» (2019) των Κόζιμα Ντάνοριτσερ και Νίκο Κούτσικα, το οποίο ερευνά τα αίτια και τους τρόπους πρόληψης των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που απειλούν τον πλανήτη.


Το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της ταινίας, το οποίο δυστυχώς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι στην Ελλάδα, αναδεικνύει ένα φαινόμενο το οποίο στοιχίζει ετησίως 350 εκατομμύρια στρέμματα γης παγκοσμίως. Οι πυρκαγιές αυτού του βεληνεκούς τείνουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, με τη συχνότητα εμφάνισής τους να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Εκείνο που θέλει να πετύχει αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι η υπογράμμιση της σημασίας και της επίδρασης που έχει η συμμετοχή των πολιτών ώστε να προληφθεί η επόμενη μεγάλη καταστροφή.


Πιο συγκεκριμένα, το «Μέγα-Πυρκαγιές» ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018 και την έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού που οδήγησε σε μια τραγική «παγίδα θανάτου». Ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος εξηγεί την τοπογραφία της περιοχής και τον ρόλο που έπαιξε η έλλειψη προετοιμασίας που ήταν οι πιο καθοριστικοί παράγοντες στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.

 

Η προβολή της ταινίας θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο (3/11, 19.30). Προηγείται συζήτηση με παράλληλο online streaming, στην οποία συμμετέχουν οι: Παναγιώτα Μαραγκού (επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος WWF Ελλάς), Μιλτιάδης Αθανασίου (ειδικός στις δασικές πυρκαγιές), Γιώργος Μαυρογεώργος (εκπρόσωπος Εθελοντών Δασοπροστασίας Αττικής).


Οι νικητές που κερδίζουν από μία διπλή πρόσκληση για την προβολή CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο (3/11, 19.30) είναι οι:
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Οι νικητές του διαγωνισμού θα πρέπει να προσέλθουν στον κινηματογράφο μισή ώρα πριν την έναρξη της προβολής, έχοντας μαζί τους ταυτότητα. Τα ονόματά τους θα υπάρχουν στο ταμείο του κινηματογράφου.